İyi Tarım Uygulamaları Hasat Şenliği yapıldı.



Karatay'ın Erler Mahallesi'nde 'İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' kapsamında İyi Tarım Hasat Şenliği yapıldı. Şenliğe Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Celil Çalış ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda, 'İyi Tarım' uygulamaları ile ilgili Başkan Toru'yu bilgilendiren Baydar, bu uygulamanın yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi. Baydar, İyi Tarım uygulamasında çiftçinin olumlu sonuçlar aldığını belirterek, "Şu anda sadece hububat ağırlıklı değil aynı zamanda Çukurova gibi yeşil bitkilerin fazlalaştırılmasına da yoğunlaştık. Teknoloji ve bilginin tarımda kullanılmasını geliştirdik. Geliştirdikçe de olumlu sonuçlar aldık. Şeker pancarı da yine kalitesi ve üretimi arttı. Ayçiçeği üretimi Konya'da oldukça fazla. Türkiye'de en fazla ayçiçeğini Konya üretiyor. Bununla beraber mısır üretimi çok ciddi anlamda arttı.Havuç üretiminde Ülkenin %70 havuç ihtiyacını karşılayarak birinci sıradayız. Fasulyede ise ihtiyacın yüzde 40'ını üretiyoruz. Yine Türkiye'de en fazla kirazın üretildiği ve ayrıca uzun süre piyasada kalabilen kirazı Konya üretiyor. Birçok il kirazını bitirmişken Konya'da halen kiraz bulunmakta. Dünyada Konya gibi bir bölgeye rastlamak pek mümkün değil. Bir tek Kaliforniya var, Konya ile benzer. Dolayısıyla Konya çiftçinin gayretiyle ve tarım bilgisiyle Türkiye'de ön plana çıkmaktadır.Son bir yılda iyi tarımda 23 üreticiden 200 üreticiye, 8 bin dekarlık alandan 50 bin dekarlık alana çıktık" ifadelerini kullandı.

Konya Tarımın Kalbidir

Baydar, "Dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Biz bu işi kendimiz yapmıyoruz. Üretici ile sürekli işbirliği halinde olmamız ürünlerin kalitesine de yansıyor. Özel sektör, STK ve kamu işbirliği çok önemli. Bu üç kurum sacın üç bacağını oluşturuyor. İlk başta bu bir projeydi. Şimdi ise Konya'da hayata geçiyor. İyi Tarım Projesinde iki adet üretici birliğimiz ve beş adet ziraat odamız(Çumra, Karapınar, Hadim, Selçuklu ve Ilgın Ziraat Odaları) var. Meram'da ise birlik olarak aldık. Bunların dışında Ereğli, Cihanbeyli'de de bireysel başvurular aldık. Bakanlığımız, yasal olarak büyük bir altyapı hazırladı. Ve bunun meyvesini şimdi alıyoruz. Öncelikli olarak, Tarım Kanunu yapıldı. İnsan sağlığı ile ilgili yasal düzenlemeler oldu. Gıda Kanunu, Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelikleri ile üretimi arttıran müthiş kanunlar yürürlüğe girdi. Yine Tohumculuk Kanunu da sektöre ivme kazandırmış ve artık bazı ürünlerde ithalden ihraç eden hale geldik" dedi.

Şenliğe katılan protokol tarafından ilk domates hasadı  yapıldı. Plaket ve sertifika töreninin ardından şenlik sona erdi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar