Cihanbeyli’de Tarla Günü…


​Aspir Hasadı Yapıldı…

Cihanbeyli İlçesi Damlakuyu Mahallesinde, Aspir Bitkisi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla 8 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen tarla gününe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç da katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ülkesel bazda yürütülen 'Bitkisel Üretim Projesi' kapsamında, ülkemizin bitkisel yağ açığını ve biyoyakıt ihtiyacını karşılamak üzere yağlı tohumlu bitkilerin yetiştiriciliğine ayrı bir önem verilmektedir. Buna bağlı olarak havza bazlı üretim planlamaları yapılmakta olup, bu doğrultuda ilimizde de aspir yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına önem verilmektedir. Bu amaçla Cihanbeyli'de düzenlenen aspir hasadı tarla gününe ilgi büyük oldu.

Konya Valisi Muammer Erol, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Cihanbeyli Kaymakamı Ahmet Gencer'in katıldığı tarla gününe çevre illerden de çok sayıda il ve ilçe müdürleri katıldı. Aspir bitkisi yetiştiricisi, aynı zamanda Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmaz Kart'ın açılış ve hoş geldiniz konuşmasıyla başlayan tarla gününde, daha sonra kürsüye davet edilen İl Tarım Müdürü Seyfettin Baydar bir konuşma yaptı. İlimizin, 20 milyon dekarlık tarım alanıyla ülkemizin en büyüğü olduğunu söyleyen İl Müdürü; bölgemizin yağış ve su kaynaklarına bakıldığında bu büyük ovada çiftçimizin hububat ve nadas münavebesine mahkûm bir il olduğunun altını çizdi. Nadas alanlarının en iyi değerlendirileceği bitkilerin başında gelen aspir ekimini artırmak için azami gayret sarf ettiklerini; buğday, aspir, nadas döngüsünde başarıya ulaşıldığında ülkemizin yağ açığına çözüm üretilmiş olacağını ve çok büyük ekonomik kazanımlarımızın olacağını söyledi.

Daha sonra aspir ve direk anıza ekim teknikleri konularında konuşan SÜ Öğretim üyesi Prof. Dr Fikret Akın Erdem ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr Mehmet Babaoğlu, açıklamalarda bulundu. Aspir üretiminde bugün 18 tondan 76 bin tona ulaştığımızı söyleyen Fikret Akın Erdem, milyon tonlara ulaşmamız gerektiğini söyledi ve hem Enerji Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığımızın ortak alanına giren bu bitkiye çok ihtiyacımız olduğunu söyledi. 4,3 milyar metreküp suyumuz olduğunu, 15 milyar metreküp suya ihtiyacımız olduğunu söyleyen KOP Başkanı Babaoğlu da; doğrudan anıza ekim yönteminin tarımda bir devrim olduğunu söyleyerek, toprakta suyu tutmanın en iyi yolunun bu olduğunu, mutlaka nadas alanlarına aspir gibi bitkilerin ekilmesi gerektiğini söyledi. Cihanbeyli Kaymakamı Ahmet Gencer de: "En geniş tarım arazisine sahip ilçeye; Unun, tuzun başkentine hoş geldiniz" dediği kısa konuşmasında aspir hasadının ve tarla gününün berekete ve hayırlara vesile olmasını diledi.

Tarla gününü onurlandıran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: Aspir tarla gününde aranızda bulunmaktan mutluyum diyerek başladığı konuşmasında, küresel iklim değişikliği ve kuraklıktan etkilenen Anadolu'da en büyük sıkıntıyı Konya Ovası'nın yaşadığını söyledi. Hem kuraklığa dayanıklı, hem de çok iyi bir nadas alanı ekim bitkisi olan aspir konusunda yapılan çalışmalara büyük destek verdiklerini belirterek, elde edilen başarılar için emeği geçenleri kutladı. Bakanlık olarak desteklemelere büyük önem verdiklerini söyleyen Müsteşar Yardımcısı Tunç; aspir ekimini desteklediklerini neredeyse tüm masrafın yüzde doksanını destek olarak çiftçiye yansıttıklarını söyledi. Buğdaya desteğin devam edeceğini, nadas alanlarına ekim yapan çiftçinin desteğinin artarak devam edeceğini; Tarım Bakanlığının gıda üretiminin artırılması için tedbirler aldığını, geleceği planlayacak altyapı çalışmalarıyla 120-125 milyon insanı besleyebilecek projeler geliştirmektedir dedi. Hem bitkisel, hem hayvansal üretimi destekleyen bakanlığımız, KOP bölgesinde etçil ırkların desteklenmesi amacıyla büyükbaş hayvanlarda hem anaç hem de yavrularına toplamda 500 liraya kadar destekleme yapmaktadır. Desteklerle ilgili bu müjdeli haberleri burada, katıldığım ilk organizasyonda Konya çiftçisine vermekten mutluyum diyerek sözlerini tamamladı…

Konuşmaların ardından aspir hasadını yapmak üzere Konya Valisi Muammer Erol ve Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, birlikte biçerdöverle hasadın ilk turunu gerçekleştirerek basına poz verdiler…

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar