Bozkır Coğrafyasında Baharın Müjdecileri Çiğdemler ve Kardelenler Çiçek Açtı


Konya'nın Bozkır ilçesi ve Ahırlı ilçesine bağlı yaylalarda baharın müjdecileri olarak bilinen çiğdemler ve kardelenler çiçek açtı.

Bozkır Coğrafyasında baharın müjdecileri olarak tabir edilen çiğdemler ve kardelenlerin çiçek açmasıyla beraber Bozkır coğrafyası bahara uyandı şeklinde yorumlandı.

Bozkır'da keçi sürüsü yönetimi yapan genç çiftçi Hasan Ay yaptığı açıklamada, "Bozkır Coğrafyasında, ilkbahar mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilen çiğdem ve kardelen çiçeklerinin boy göstermeye başlaması Bozkır topraklarında baharın gelmesi, bolluk ve bereket açısından büyük bir öneme sahiptir.

Çiğdem çiçekleri, Bozkır Çayırlıklarında kısa boylu olmalarına rağmen çayırlıkları yoğun kaplamalarından dolayı sarı bir kilim olarak görünmektedir. Kardelenler ise kendilerini çayırlıklarda değilde özellikle gölge dağlık alanlarda göstermektedir.

Bozkır Coğrafyasında kardelenlere Koyundölü tabiri kullanılmaktadır. Kardelenlere yerel olarak bu ismin verilmesinin sebebi özellikle koyun ve keçilerin kalktığı bu yerlere gübrelerini bıraktığı alanlarda yoğun bir şekilde Kardelenlerin çıkmasından dolayı yöresel olarak bu beyaz boynu eğri çiçekler bu şekilde de adlandırılmaktadır.


Bizler mesleğimiz gereği devamlı olarak doğada vakit geçirdiğimiz için doğanın bahara uyanışını an ve an görüyoruz. Havaların sıcaklığının artmasıyla beraber karların kalktığı kısımlarda dağlarımızda çiğdemlerimiz ve kardelenlerimiz açtı.

Bahar mevsiminin gelişiyle beraber hayvanlarımız da meralara çıkmaya başladı. Çiftçilerimiz de bu güzel havalarda tarım faaliyetlerine hız verdiler. Baharla birlikte Bozkır Coğrafyasında bir hareketlilik ve canlılık başlamış oldu.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar