Bozkır’da aileler geçimlerini sağlamak için pekmez kaynatmaya başladı.


Konya'nın Bozkır ilçesine bağlı Hamzalar mahallesinde Acar ailesi tüm aile bireyleriyle beraber çalışarak geçimlerini kendilerine ait bağlarından elde ettikleri üzüm ve pekmezlerden sağlıyor.



Kendilerine ait bağlarda bazen eşi ve kendisi bazense çocuklarıyla beraber tüm aile çalıştıklarını belirten Mehmet Acar, bu sene hava şartlarının soğuk gitmesinden dem vurarak üzüm ve pekmez üretiminde gerile olduğunu belirtti.

Üzüm bağında pekmez kaynatamı yaparken AA muhabirine bilgiler veren Mehmet Acar "İsmim Mehmet Acar Hamzalar Mahallesinde ikamet etmekteyim. Burada bağcılık yaparak geçimimi sağlıyorum.

Bu yıl hava şartlarının kötü gitmesinden dolayı çok kiynişleme oldu, biz buna kuş üzümü deriz. Bu küçük üzümlerinde çok fazla ekonomik katkısı olmuyor.

Kendi emeğimiz olan ve meşhur Hamzalar Pekmezimizi Bağ'dan üzümlerimizi topladıktan sonra üzümlerin şırasını yani özünü çıkarıyoruz. Özünü çıkardığımız şırayı özel toprağımızla kestirip dinlendiriyoruz. Dinlenen şırayı kaynatıp tekrar dinlendirmeye alıyoruz.

Özel toprağımızla kestirilmiş ve dinlenmiş olan şıramız Pekmez yapımına hazır olduğunda kendimizin her sene yaptığı özel ocakların üstüne yerleştirilmiş leğenlerimizde 6-7 saat kaynatarak 6 kg üzüm olarak başlayan pekmez yolculuğu toplamda bir günlük yoğun mesainin sonunda 1 kg pekmez olarak sofralarımıza dönüyor.

Bölgemizin bu özel pekmezi için kullandığımız Toprağımız her mevkide bulunmayan bir beyaz toprak çeşididir. Bu özel toprak üzüm şırasından Pekmezin durmasını sağlıyor ve bölgemizde Eşenler mahallesinde ki Eşenler Obasında ve Mehmet Ali mahallemizde bulunuyor.

Üretici olarak bölgemizde en büyük sıkıntımız pazarlama noksanlığı, Pazarlamamız olsa köyümüzde her şey olur. Ürünlerimizi kendi imkanlarımızla eş dosta satabiliyoruz gönderebildiğimiz kadarıyla Konya çevresine ulaştırabiliyoruz.

Tabi her üreticinin kendi aracı yok o yüzden ürettiği ürünü götürüp değerinde satma şansı olmuyor. Bölgemizde bölgenin ürünlerini değerlendiren bir tüccar olsa bizler üretim süreci sonrasında pazarlama anlamında ek bir yükten kurtulmuş oluruz" dedi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar