Bozkır’da Kıraçta susuzluğa uygun Organik Karayahya Karpuzu dikimine başlandı.
Konya'nın Bozkır ilçesinde karpuz dikimine başlandı. Ata tohumdan kendilerinin ürettikleri Karayahya Karpuz fidelerini yine kendilerinin kıraç bahçelerine ektiklerini belirten Çakan ailesi Ülke genelinde ve Konya'da yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin bu şekilde ürünlerine yönelmesinin tarımsal su kullanımını azaltacağını belirtti.
Bölgede geleneksel yöntemlerle, tamamen doğal şartlarda yetiştirilen "Bozkır Karayahya karpuzu", üreticilerin emeği ve doğanın sunduğu imkanlarla şekilleniyor.
Karpuz üreticisi Yunus Çakan, ailesiyle birlikte yaklaşık 10.000 metrekarelik bir alanda ilaçsız ve gübresiz üretim yaptıklarını belirtti. Kuraklığa dayanıklı olan bu karpuz türünün, su ihtiyacının az olması nedeniyle zorlu iklim koşullarında çiftçiler için iyi bir alternatif olabileceğini ifade etti.
Çakan, yaptığı açıklamada "Bozkır'da karpuz ekimine bismillah dedik, sezonu açtık. Burada tamamen doğal, gübresiz, ilaçsız bir şekilde ve kendi imkanlarımızla, nadiren su vererek karpuz üretimine devam ediyoruz.
Tüm çiftçilerimize şöyle söyleyeyim: Şu an ülke şartlarında kuraklık nedeniyle su sıkıntısı var. Bu karpuz, pek su istemeyen bir bitki. Buna yönelebilirsiniz, yani karpuz üretimi yapabilirsiniz. Tabii illa karpuz şart diye bir şey değil, daha az su isteyen başka meyve-sebzelere de yönelebilirsiniz. Çünkü kuraklık nedeniyle tüm çiftçiler zor durumda, bunu herkes biliyor.
Biz de kendi imkanlarımızla burada, biraz taşlı olsa da verimli toprakta karpuz yetiştiriyoruz. İlaç yok, gübre yok. Yerimizi zaten çevre halk biliyor. Konya'ya giderken, Bozkır'ı geçince 2 kilometre sonra sol tarafta kalıyor. Karpuzumuz bu çevrede "Bozkır Karayahya karpuzu" diye geçiyor.
Tarlamıza tüm aile fertlerimizle birlikte damlama hattı serdik, can suyunu verdikten sonra karpuzumuzu çok fazla sulamıyoruz. Aşırı sıcaklarda bir-iki kez su veriyoruz. Satışımızı burada, yol boyunda yapıyoruz. Bozkır'da ve burada satıyoruz, dışarıya ihracatımız yok. Zaten kendi ihtiyacımız kadar üretiyoruz, halkımız da karpuzumuzu tanıyor, yetiyor.
Biz annem, babam, abimle birlikte 5-6 kişilik bir aile ekibiyiz. Burada, yaklaşık 10.000 metrekarelik bir alanı kendi imkanlarımızla ekiyoruz. Yağış olursa, ortalama 8.000-10.000 kadar fide dikiyoruz. Şunu da belirteyim, bu fideler kabak aşısı değil! Bunları tamamen serada, çekirdekten kendimiz yetiştiriyoruz. Allah verirse, yağış olursa ürün alıyoruz, olduğu kadarına da şükrediyoruz" dedi.
Karayahya köyünden Mehmet Topal ise üretimin tamamen organik olduğunu, hiçbir kimyasal madde kullanılmadan yetiştirilen karpuzların lezzeti ve doğallığıyla bölgede tanındığını söyledi.
Topal, yaptığı açıklamada "Hayırlısıyla karpuz sezonumuza başladık. Bu tamamen organik, abi. Bunda ilaç, milaça gerek yok. Toprakta ne bittiyse aynısı, yani hastalık hayatta olmaz. Gübre zaten hiç olmaz, Allah'ın izniyle. Hormon hiçbir şey yok bunda, doğal olarak. Eski anam, babam, Karayahya köy karpuzu bunlar, aynen.
Bu naylonları da dibinde ot çıkmasın diye çekiyoruz. Müşterilerimizin aklına bir şey gelmesin, tabanının otu çıkmasın diye yapıyoruz. Doğal olarak yetişiyor, yani bahtı açık olsun inşallah. Bu fidelere Su vermiyoruz, kuraklığa uygun bir ürün bu. Bunun bir de ayrıca özelliği bu, Buna su vermiyoruz. Şimdi dikerken bir can suyu veriyoruz, araziye uygun. Başka su yok, havadan yağmur yağınca olacak. Yağmadı mı? Aynı bu naylonun altındaki rutubetle yetişiyor. Büyüklüğünü, organik yapısını koruyor. Kendi tadı desen aynı, organik olarak güzel. Yani eskisi gibi tatlı, güzel bir karpuz yetiştiriyoruz.
Bozkır'da Yerimiz belli: Karayahya durağının altı, Hacı'nın yeri. Her sene burada, Allah'ın izniyle yetişiyor. Cenab-ı Allah veriyor, biz de burada satıyoruz. Alanlar memnun, her sene gelip alıyorlar. Buradan yoldan geçenler ayrılamıyor, devamlı durup alıyorlar. Özel olarak Bozkır'dan gelenler bile var, alıyorlar buradan. Yani tadı güzel, sulu, organik müşterilerin özellikle yol kenarında kurulan satış noktasından bu karpuzları tercih ettiğini ve her yıl aynı lezzetin korunduğunu dile getirdi.
Aile bireylerinden Suna Topal da üretim sürecine destek verdiklerini, emeklerinin karşılığını almak için doğanın yardımına ihtiyaç duyduklarını belirterek, bereketli bir sezon temennisinde bulundu.
Bozkır'da yetişen bu özel karpuz, bölge halkı tarafından ilgi görürken, doğal tarım yöntemleriyle öne çıkıyor. Üreticiler, kuraklık şartlarında daha az su isteyen ürünlere yönelmenin önemine dikkat çekiyor" dedi.
Aile fertlerine ekip dikmede yardımcı olan aile fertlerinden Suna Topal yaptığı açıklamada "Görümcemle birlikte yardıma geldik. Karayahya karpuzu organik, Allah'ım inşallah verir. Rabbim herkese nasip etsin inşallah. Allah versin, biz de yeriz, komşular da yer.
Biz buraya yardıma geldik. Ekip gidiyoruz, tül çekecekler, sulayacaklar ve karpuzu yetiştirecekler" dedi.