MEVKA’DAN “KALİTELİ GIDA SERADA” PROJESİNE DESTEK


​Mevlana Kalkınma Ajansı 2016 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ajansa sunulan "Kaliteli Gıda Serada" başlıklı projesi destek almaya hak kazandı. Proje sözleşmesi Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka ve Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman tarafından imzalandı.

İmzalanan teknik destek projesi ile Beyşehir ilçesinde bitkisel üretim faaliyeti gösteren çiftçilere uygun olmayan koşullarda daha verimli ve kaliteli üretim yapmalarını sağlayacak seracılık üzerine temel bilgiler verilerek seracılığın ilçede gelişmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Proje kapsamında Beyşehir ilçesinde 50 çiftçiye uzman eğitmenler tarafından Fide Ekiminde Kullanılan Kaplar, Fide Bakımı, Aşılı Fide Üretimi, Koltuk Sürgününden Fide Üretimi ve Seraya Dikim, Askıya Alma, Budama, Tozlaşma ve Döllenme, Tozlaşmada Bambus Arılarının Kullanımı, Hormon Uygulamaları, Hastalık ve Zararlıları, Hasat, Tohumdan Fide Üretimi, Çeşit Seçimi, Sera Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması ve Seracılıkta Yeni Teknolojiler konularında 2 gün Beyşehir merkezde, 1 gün Avdancık köyünde, 1 gün Karadiken köyünde, 1 gün de Göçü köyünde eğitim verilmesi planlanmaktadır.

Atlan imzaların ardından proje hakkında bilgiler veren MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, "Bu projenin, sahip olduğu su kaynağı ve verimli toprakları ile Konya'nın önemli tarım merkezlerinden biri olan Beyşehir'de tarımsal faaliyetlerde tercih edilmeyen seracılığın ilçedeki çiftçilerimiz tarafından yaygın olarak kullanılmasını arzu ediyoruz. Proje sayesinde çiftçilerimiz modern seracılık uygulamalarını uzman eğitmenler tarafından öğrenme ve uygulama şansı bulacaklar. Seracılığın ilçede yaygınlaşması ile birlikte çiftçilerimizin birim alandan yüksek verim alınmasının yanı sıra, ürünün niteliğinin ve kalitesinin yükseltilmesi, yetiştirme devresi uzatılarak yıl içinde birden fazla ürün yetiştirebilme imkânının sağlanacak olması ilçe tarımı için avantajlar doğuracaktır. Ayrıca tarımsal işletmelerdeki mevsimlik işgücü kullanımı, sera ile düzenli ve sürekli olarak değerlendirilebilir hale gelecek böylece bölge istihdamına ve kalkınmasına olumlu katkılar sağlayacaktır. Ajans olarak projenin eğitim, uygulama ve geri dönüşüm aşamasında takipçisi olacağımızı özellikle belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar