KOP Akıllı Sulama Sistemlerinin Açılışı Yapıldı


Konya'nın Meram İlçesindeki Yenibahçe Akıllı Sulama Sistemleri Şebekesi Törenle Hizmete Açıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının finansman desteği ile Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yürüttüğü "Meram Yenibahçe Akıllı Sulama Sistemleri Şebekesi" törenle hizmete açıldı. Çiftçilerin hangi bitkiye ne kadar su kullanacağının önerileceği ve cep telefonu ile mobil olarak yönetilebilecek ve 2 milyon 200 bin TL'ye hayata geçirilen proje ile 685 hektar alan akıllı sulama sistemlerine kavuşturulmuş olacak.  

Meram ilçesi Yenibahçe Mahallesinde düzenlenen törene KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Güven ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

"Bölgenin Su Sorununa 9 Yılda 681 Milyon TL Kaynak Aktardık"

Törende konuşan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı geniş ve verimli arazilere sahip olmasına rağmen Konya Kapalı Havzasının, Türkiye'nin su varlığı açısından en sıkıntılı bölgelerinin başında geldiğini belirtti. KOP Bölgesindeki mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılabilmesi ve yeni sulu tarım alanları oluşturarak ürün çeşitliliği ve rekolte artışı ile gelir seviyesinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla modern sulama sistemleri yatırımlarını desteklediklerini belirten Başkan Bostancı, "Kısa adı KOP KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı ile Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat'tan oluşan KOP Bölgesinde 2011 yılından bu yana 744 adet projeye toplamda 681 milyon TL ödenek tahsis ederek 118 bin hektar tarım alanının modern sulama sistemine kavuşmasını sağlamış olduk. Bu projelerle insanımızın tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan modern sulama sistemlerine kavuşması ve katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesi ile birlikte bölgede ciddi bir tarımsal gelir ve istihdam artışı sağlanmaktadır. Bölgemizin yıllık yağış miktarının Türkiye ortalamasının yarısından daha az olduğu dikkate alınırsa ve enerji giderleri düşünülürse akıllı sulama sistemlerinin önemi bir kez daha öne çıkmaktadır. Konya Kapalı Havzasında 439 sulama kooperatiflerine ait 4 bin 750 adet YAS kuyusu bulunmaktadır. Bu sahaların büyük bir kısmı sulama randımanı düşük klasik sulama şebekesinden oluştuğu için yılda yaklaşık 400 milyon metreküp civarında su, sızma ve buharlaşma kayıpları nedeni ile israf edilmektedir. KOP KÖSİP kapsamında Konya ilinde yer altı sulamaları rehabilitasyonu çerçevesinde Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze 2016-2018 yılları arasında toplam 23 milyon 450 bin TL ödenek tahsis edilerek 11 adet rehabilitasyon projesi hayata geçirildi ve böylece 8 bin 998 hektar alan tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan, modern sulama sistemlerine kavuşmuş oldu. Bugün burada açılışını yaptığımız 'Meram Yenibahçe Akıllı Tarımsal Sulama Projesi'ne ise 2 milyon 200 bin TL ödenek tahsis ettik. Bu kapsamda 685 hektar yani Konya dönümü ile 2 bin 740 dönüm tarım alanı modern sulama sitemine kavuşturulmuş olacak. Projenin bölgemize, ilimize ve vatandaşlarımıza hayırlar ve bereketler getirmesini diliyorum." dedi.

"Tasarruflu ve Bilinçli Sulama Sistemi Örnek Olacak"

Meram Kaymakamı Resul Çelik, çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için gereken iklim, toprak ve insan çabasına ek olarak su kaynaklarının da yeterliliğine dikkat çekti. KOP İdaresinin destekleriyle suyun daha verimli ve tasarruflu kullanılabileceğine inandığını kaydeden Kaymakam Çelik; "Çok iyi bir iklimde yaşıyor olabilirsiniz, topraklarınız da çok verimli olabilir. Hatta iklim ve toprak kalitesinin yanında çok iyi de çalışıyor olabilirsiniz ama iyi bir sulama sisteminiz yoksa bu saydıklarımızın emeğinizin karşılığını verme ihtimali çok düşük. Günümüzde artık kentsel gelişmeler, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sebepler su kaynakları üzerinde önemli bir baskı oluşturmak ve kaynaklarımızın aleyhinde bir gelişim görmekteyiz. Bu handikabı kırmanın en kolay yolu da su yönetimini iyi yapmaktır. Bu gerçekten hareketle Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün çiftçilerimizin sesine kulak vererek KOP destekleriyle hayata geçirdiği proje sayesinde suyumuz çok güzel, yerinde ve miktarınca kullanılacaktır. Üreticimizin, mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonundan tutun da yeni sulama sahalarının açılmasına kadar birçok sorunu var. KOP İdaresi Başkanlığımızın bölgemize dönük yatırım destekleri devam ettiği sürece hazırlanacak yeni ve etkili projelerle kazanan çiftçimiz olacaktır. Suyumuzu iyi idare edeceğiz ve bitki çeşidine uygun miktarda ve zamanda sulama yaparak tasarruflu ve bilinçli sulamayı gerçekleştireceğiz ve bu çiftçilerimiz için örnek olacak." diye konuştu.

"İsrafı Önlemek İçin Çalışıyoruz"

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin ise israfın önlenmesinin hem insani hem de dini bir değer olduğunu hatırlattığı konuşmasında projeyi hazırlayan, destekleyen, sahada uygulayan herkese ayrı ayrı teşekkür etti. Devletin imkanlarının yerinde ve hedefine uygun amaçlarla kullanılmasının son derece önemli olduğuna vurgu yapan Ergin, "Düşük miktarlardaki desteklemelerle gerçekten medeniyetimize yakışır faaliyetleri sizlere sunmaya çalışıyoruz. Yüce dinimiz İslam'ın haram olarak bildirdiği israfın bugün açılışını yaptığımız bu proje ile en aza indirildiğini belki de önlendiğini görmüş oluyoruz. İsrafın önlenmesiyle birlikte de ürünlerimizdeki bereketin artacağına inanıyorum. Desteklerinden dolayı KOP İdaremize, proje ekibimize ve burada bizi yalnız bırakmayan tüm katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyor, yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

 "Suyu Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz"

Törende konuşan Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Güven'de, Konya'nın birinci ve öncelikli sorununun susuzluk değil, suyu ekonomik ve tasarruflu kullanmak olduğunu söyledi. Suyun boruya girmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirten Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Güven, şöyle konuştu; "KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı vasıtası ile 2011 yılında sulama sahalarının rehabilitasyonu için önemli bir başlangıç yapıldı. Bu süre zarfından 90'ın üzerinde kooperatifin sulama sistemleri rehabilite edildi. Her zaman ısrarla söylediklerimi burada bir kez daha tekrar etmek istiyorum, Konya'nın suyunda sıkıntı yok, sorun suyu yönetim sıkıntısı var. Bizim için Konya'nın birinci sırada gelen önceliği sulama sistemlerinin rehabilite edilmesidir. Bu rehabilite hem YAS dediğimiz yer altı sulamada hem de YÜS dediğimiz yer üstü sulama sahalarında olmalıdır. Şayet Konya'daki sulama kooperatiflerinin tamamı rehabilite edilirse bir yılda Göksu'dan Mavi Tünel'le gelecek olan su kadar havzada su tasarrufu yapmış olacağız"

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar