BİYOLOJİK MÜCADELE PROJESİ KAPSAMINDA MESLEKİ EĞİTİM PERSONELLERİ BELÇİKA’DA EĞİTİM ALDI


Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğükoordinatörlüğünde AB Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansına sunulan , 'Doğal Denge ve İnsan Sağlığı İçin: Biyolojik Mücadele'isimli proje başarılı bulunarak kabul edilmiş olup, proje kapsamında 25 Temmuz- 03 Ağustos 2018 tarihleri arasında Belçika'da mesleki eğitim personelleri işbaşı eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiler.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde;  Çumra Çatalhöyük, Aksu Aysel Akın-Klaus Wagner ve Erdemli Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ortaklığında yürütülen proje kapsamında 12 mesleki eğitim personeli Belçika'da sürdürülebilir tarım ana fikriyle faaliyet gösteren, polinasyon, biyolojik ve biyoteknik mücadele konusunda alanında uzman, dünya lideri BİOBEST GROUP NV. ev sahipliğinde işbaşı eğitimi aldılar.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tuğay; projenin 2017 yılı Erasmus+ Mesleki Eğitim Hareketlilik projeleri alanında AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansına sunulan 1944 proje teklifiyle yarışarak başarılı bulunduğunu belirtti. Tuğay; Ülkemiz, Dünyanın yedinci Avrupa'nın ise en büyük tarımsal üretim potansiyeline sahiptir. Bu durumun geliştirilebilmesi için, Ülkemizin ihracat eksenli bir büyüme stratejisi izlemesi ve mutlaka ihracat pazarlarının talep ettiği kalitede güvenilir gıda üretmesi gerekmektedir. Toplumun güvenilir gıda ile ilgili hassasiyetlerinin artması, tarımsal üretimde sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerin geliştirilmesini ve kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Bu yüzden biyolojik mücadele ile yapılan üretim her geçen gün Dünya'da daha da önemli hale gelmektedir dedi.

Proje hakkında bilgi veren Proje KoordinatörleriÜlkü Günhan ve Fatih Köse; Proje amacımız: mesleki eğitimden sorumlu personellerin, Belçika'da biyolojik ve biyoteknik mücadele ve tarımsal mesleki eğitim hakkında işbaşında eğitim yapması, AB standartları hususunda elde edilen bilgilerin ülkemizdeki uygulamalarla karşılaştırılması, yapılabilecek yeni teknik ve yöntemlerin belirlenmesi, kazanılan deneyimlerin ülkemizde mesleki eğitim yolu ile yaygınlaştırarak mesleki eğitimde sürekliliğin ve kalitenin sağlanmasıdır dedi.

Günhan ve Köse; projenin yurt dışı ortağı BiobestGroupN.V; dünyada 10 üretim merkezi, 60 ülkede ise distribütörü bulunan, bitkilerde tozlaşmada oldukça önemli olan bombus arılarını dünyada ilk üreten ve pazara sunan, farklı bitkilerde çeşitli zararlılara karşı biyolojik mücadele ajanları üreten, entegre zararlı yönetimi konusunda önemli çalışmaları bulunanalanında dünya lideri bir işletmedir. Proje hareketliliğinde işbaşı eğitim faaliyetlerininBiobestGroupN.V'ninWesterlogenel merkezinde ve Biobest ile işbirliği içerisinde çalışan; Hoogstraten / Sint-Katelijne-Waver kooperatifi, World Horti Center (Dünya Bahçecilik Merkezi), Denberk-Biobest Uygulama Serası, PhilipsGrowWise Center, MaartenBloemen İşletmesi veVerenigdeGroentetuinders seralarında gerçekleştirildiğini, kazanılan tecrübelerin ülkemizde mesleki eğitim faaliyetleriyle yaygınlaştırılarak, özellikle meyve ve sebze üretimindebiyolojik mücadeleyle doğal dengenin bozulmadan güvenilir gıda üretiminin sağlandığı, karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretimin hedeflendiğini belirttiler.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar