Hadim Gaziler Mahallesinde Üzüm Hasadı Gerçekleştirildi


​Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün katkılarıyla biyoteknik mücadele sisteminin uygulandığı Hadim Aladağ bölgesindeki Gaziler mahallesinde iyi tarım üzümü hasat töreni gerçekleştirildi.


Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Gaziler ve Yağcı Mahallesindeki İyi Tarım Uygulaması yapılan bağ ve bahçeleri gezen heyet, incelemelerde bulunarak 84 üreticiyle bin 18 dekar alanda uygulamaya konulan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Gaziler mahallesinde iyi tarım bağ alanları gezisi ve hasatı gerçekleştirildikten sonra Yerköprü Şelalesine geçildi ve burada tören gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen ödül töreni programına  ve hasat Şenliği'ne Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Hadim Kaymakamı Mutlu Köksal, Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi İyi Tarım Uygulamaları Ekip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ticaret Borsası (KTB) Meclis Üyesi Özkan Taşpınar, yetkililer,  Komşu İlçelerin Kaymakamları, Ziraat Odaları başkanları, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü personelleri ve üreticiler katıldı.



Konya  İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar,"Hadim bölgesinde en önemli tarımsal ürün yelpazemizden birisi Kiraz bir diğeri de iyi tarım uygulamasını gerçekleştirdiğimiz  üzümdür. Bağcılık bu bölgede ciddi anlamda yaygındır ve bölge bağcılığa çok uygundur. Ben, çiftçilerimizi bu uygulamaya ikna edip onlara bu eğitimi veren çalışan arkadaşlarımıza ve Türkiye'de bir ilk olan bu uygulamayı kabul eden çiftçilerimizi, Türkiye'ye örnek olduklarından dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.


Hadim Gaziler bölgesinde iyi tarım uygulamalarına katkı sağlayan Sumi agro Türkiye firma müşteri temsilcisi Gökhan Tunalı, İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. İyi tarım uygulamalarından bölgede uygulamış olduğumuz tekniğin başarısı için bölgenin katılımının tamamen gerektiğini belirtti ve bu uygulamada Hadim ilçemize bağlı Gaziler mahallemizin tamamen bu uygulamaya katıldığını belirtti.


Tunalı türkiyede hizmet veren firması ve uygulama hakkında şu şekilde bilgi vermeye devam etti; Sumi agro turkey firması Japon bir firmadır ve yaklaşık 12 sendir Manisa,Salihli gibi sahil kesimlerde 170.000 dekar alanda isonet L bağlıyor.


Bağ için kullanılan isonet L teli ile iyi tarım uygulaması hayat buluyor. isonet L teli ile amaç salkım güvesinin erkeği ile dişisinin bir birini bulmasını engellemek. Bu tel sayesinde bağ tarımında ilaçsız mücadele ile daha sağlıklı üzümler yetiştirmektir.


Uygulamanın en önemli faydaları ise öncelikle çiftçi daha az ilaçlama yaparak mazottan tasarruf sağlıyor, dışarıdan ithal edilen tarım ilaçlarının kullanımını azaltıyor bu vesile ile ekonomiye katkı sağlıyor. Tarım ilacı kullanılmadığı için doğadaki faydalı böceklerin sayısında artış gözleniyor. 1000 dekar tüm çiftçiler katıldı. Uygulamalar bağ ve elma bölgesinden yoğun bir şekilde devam ediyor.
  

KonyaAjansi.Com  - Yakup Çetin 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar